Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak neden önemli? Fiziksel aktivite egzersiz ve sporu da kapsayan geniş bir kavramdır. Her yaş grubunda düzenli fiziksel aktivite;
Fiziksel Aktivitenin Sağlığa Faydaları
Sağlıklı olmayı sağlar.
Fiziksel performans kapasitesini artırır
Vücut ağırlığı kontrolüne yardımcı olur.
Yaşam kalitesini artırır.
Denge ve koordinasyonu geliştirir.
Karın bölgesinde yağlanmayı azaltıp, kemik ve kas kuvvetini artırır.
Kalp damar hastalıklarının görülme riskini azaltır.
Kanda yağ (lipid) ve kolesterol düzeyini düşürür.
Şeker hastalığı (Tip 2 diyabet) riskini azaltır.
Bazı kanser türlerinin (meme, kalın bağırsak gibi) görülme riskini azaltır.
Bireyin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar, depresyon riskini ve stresi azaltır.
Diyet ve yaşam tarzı ile kronik hastalıkların önlenmesi(Yeni sekmede açılır)
Fiziksel Aktivite Eksikliği
Bu amaçla yetişkinlerin günde en az 10 dakika olmak kaydıyla haftada 150 dakika Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmalı , gençlerin ise her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. Fiziksel aktivite olarak hızlı tempoda yürüme, koşma, bisiklete binme, paten kayma, ip atlama, futbol, basketbol, voleybol, yüzme ve tenis gibi sporlar yapılabilir.
Kas kuvvetini ve gücünü artırmaya yönelik, şınav, mekik veya ağırlık kaldırma gibi0 de yapmak sağlıklı olmak açısından önemlidir.

Yeterli Fiziksel Aktivite Yapmamanın Zararları
Kalp hastalığı
Yeterli fiziksel aktivitede bulunmayıp yapmamak, başka risk faktörü olmayan kişilerde bile kalp hastalığı sorununa yol açabilir. Ayrıca obezite, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü ve tip 2 diyabet gibi diğer kalp hastalığı risk faktörlerini geliştirme olasılığını da yükseltebilir.
tip 2 diyabet
Yeterli fiziksel aktivite yapmamak, bir insanın tip 2 diyabet geliştirme olasılığını artırabilir. Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak kan şekerini (glikoz), kiloyu ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur ve iyi kolesterolü yükseltmeye ve kötü kolesterolü düşürmeye sebep olur. Yeterli fiziksel aktivite, genellikle diyabetli kişiler için sorun olan kalp hastalığı ve sinir hasarı riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Gizli şeker hastalığı ve tip 2 diyabet için önde gelen önlenebilir risk faktörleri aşırı kilolu olmak ve yeterince fiziksel aktivite yapmamaktır.
Kanser
Önerilen miktarda yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak, mesane, göğüs, kolon, rahim, yemek borusu, böbrek, akciğer ve mide kanserleri dahil olmak üzere birçok kanser riskini azaltabilir. Bu etkiler ağırlık durumundan bağımsız olarak geçerlidir.
Dyt. Nursena ARDALI Diyetisyen Merkezi ( Bursa Diyetisyeni )
Bursa diyetisyen , diyetisyen , online diyetisyen
#diyetisyenmerkezi #bursadiyetisyeni